Donderdag 22 november: ggz in Amsterdam

Internationaal werkbezoek: een kort verslag

Vrijdag 23 november: GGZ Noord-Holland-Noord en ZonMw (Den Haag)

WERKBEZOEK IIMHL 

Vanaf januari 2019 wordt Nederland als 9e land lid van IIMHL (het International Initiative for Mental Health Leadership). Eind november 2018 brachten IIHML bestuursleden een werkbezoek aan ons land. Voorzitter Fran Silvestri (Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten), Steve Appleton (Groot-Brittannië) en Fredrik Lindencrona (Zweden) namen een kijkje bij verschillende ggz-instellingen.

Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland:
‘Welke manieren van aanpakken werken om de zorg beter te maken? We kunnen daarin veel van elkaar leren internationaal’ 

Interculturele psychiatrie: “Interculturele psychiatrie zie je niet veel, terwijl het voor veel landen interessant zou zijn

De eerste dag staat in het teken van ggz-instellingen in Amsterdam. Het gezelschap brengt een bezoek aan i-psy (interculturele psychiatrie, onderdeel van Parnassia Groep. Gerben Nissink (Psychiater en Manager Zorg) ontvangt de groep en vertelt over i-psy. Fran Silvestri wil alles weten over hoe de ggz in Nederland werkt en de wat de rol is van zorgverzekeraars binnen het stelsel. Tijdens een gesprek over behandelwijzen in de interculturele psychiatrie, willen Silvestri en Lindencrona weten hoe het in Nederland werkt met vluchtelingen, of zij vergoeding krijgen voor ggz en of de Nederlandse regering op dit gebied de ggz om advies vraagt. Tijdens het gesprek ontstaan ideeën over internationale samenwerking op het gebied van interculturele psychiatrie.

Na het gesprek neemt Nissink het gezelschap mee om de creatieve ruimtes te laten zien waar getekend en gemusiceerd wordt. Fran Silvestri: “Ik ben onder de indruk! Interculturele psychiatrie zie je niet veel, terwijl het voor veel landen interessant zou zijn. Het is een kleine wereld tegenwoordig. Je moet over de grenzen kijken, in gesprek gaan met mensen. Niet alleen naar conferenties gaan om te luisteren, maar ook echt relaties aangaan. Zo kun je van elkaar leren.”

Acute ggz: “Het gaat om het helpen van mensen. Dus hoe sneller, hoe beter

In de middag gaan de IIMHL bestuursleden naar één van de locaties van Arkin. Ook Jacobine Geel (voorzitter GGZ Nederland), Cécile Gijsbers van Wijk (bestuurslid Arkin), Lodewijk van Grasstek (Manager Bedrijfsvoering van de Arkin kliniek) en enkele Arkin medewerkers sluiten aan. Steve Appleton trapt af met een presentatie over ‘Thrive’. Dit is een internationaal stedenproject waarin wordt samengewerkt tussen o.a. ggz-instellingen, lokale overheid, publieke zorg (GGD) en de politie. Iedereen is zichtbaar onder de indruk. Appleton: “Breng de mensen, die wereldwijd in de ggz werken, samen. Leer van elkaar. Daarmee verkort je de tijd van goede ideeën naar de uitvoering van die ideeën. Het gaat om het helpen van mensen. Dus hoe sneller, hoe beter.”

Hierna volgden nog twee presentaties. Door Jeroen Zoeteman (Psychiater Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam) en Ansam Barakat (Promovenda PhD student Arkin). Zoeteman vertelt over veiligheid en zorg. Hoe gaan we om met verwarde verdachten? En hoe vervoeren we psychiatrische patiënten? Appleton: “In Groot-Brittannië zijn op dit gebied nog wel wat verbeteringen te behalen. Hier leren wij dus weer van.” Barakat vertelt over haar promotieonderzoek op het gebied van intensieve thuisbehandeling van psychiatrische patiënten. Ze inspireert de aanwezigen met haar verhaal over onderzoek naar een lastige doelgroep en het gebruik van een randomized controlled trial (RCT) hierin.

Na de presentaties volgt er een rondleiding door de kliniek van Arkin. Het spraakmakende kunstwerk op de gevel van het gebouw wordt besproken, de reacties van de stad op zowel het kunstwerk als de kliniek en de transparantie van de kliniek. Daarna wordt de therapeutische muziekruimte, de meldkamer voor spoedpsychiatrie en een afzonderingsruimte voor cliënten bezocht. Silvestri: “In één dag zie ik al ‘pareltjes’ waarvan ik denk dat anderen ervan kunnen leren, en andersom.” Jacobine Geel vult aan: “Dit gaat over vernieuwend leiderschap, van elkaar leren en nieuwe initiatieven. Waar beleg je het om het goed te implementeren? Het gaat om een nieuwe denkwijze. Hoe kun je een bijdrage leveren zodat iemand het stuur over zijn/haar eigen leven weer terugkrijgt? Dat verbindt ons.”


Waardenetwerk Internationaal

In de avond volgt er een ontmoeting met leden van GGZ Nederland. Het lidmaatschapscontract wordt getekend. Er volgt drie keer een pitch door leden. Deze gaan over EUCOMS (the European Community based Mental Health Service Providers), Mental Health Europe en het belang van internationale samenwerking. De rest van de avond wordt er met de leden gesproken over de wensen en verwachtingen van de internationale samenwerking. Ook wordt de intentie uitgesproken om een internationaal waardenetwerk op te richten. Leden worden uitgenodigd voor een vervolgbijeenkomst om hierover door te praten.

Fran Silvestri (voorzitter IIMHL):
“We wilden graag Nederland erbij als IIMHL lid. Nederland ligt centraal, er is geen taalbarrière, we kennen er al enkele ‘boegbeelden’ en weten wat Nederland doet op ggz-gebied. Dat ligt aardig in lijn met de andere landen die lid zijn, zo kun je sneller van elkaar leren.” 

GGZ Noord-Holland-Noord: “Wij zien dit als een best practice voor de andere landen die meedoen in ons netwerk”

De laatste dag start bij GGZ Noord-Holland-Noord (NHN). Vanuit IIMHL zijn Fran Silvestri en Steve Appleton aanwezig. Tijdens de reis naar Hoorn vertelt René Keet, directeur van de FIT Academy, over ambulante ggz en het EUCOMS-netwerk.

In Hoorn geeft Jos Brinkman (bestuurslid GGZ NHN) uitleg over de manier waarop GGZ NHN de ambulante zorg heeft ingericht, het strategisch plan en de meerwaarde van internationale samenwerking. Daarna komt één van de ambulante teams langs om te laten zien hoe zij elke ochtend het overdrachtsmoment doen. Er volgt een gesprek met Esmée Arredondo (psychiater IHT-team). Zij vertelt over haar succes bij het terugdringen van dwang en drang op de afdeling. Dit is gereduceerd tot nul. 

Silvestri: “Wij zien dit als een best practice voor de andere landen die meedoen in ons netwerk.” De ochtend eindigt bij het Recovery College, een leeromgeving voor mensen die persoonlijk ervaring hebben met uitdagingen op het psychische en/of verslavingsvlak.
Zij werken hier aan hun herstel. Twee experts geven daarna een presentatie over hun werkgebied.


ZonMw Den Haag: “Zie je wat er gebeurt als mensen samenkomen?”

In de middag gaat de groep naar ZonMw in Den Haag. Zij financieren gezondheidsonderzoek en stimuleren het gebruik van de ontwikkelde kennis. Direct wordt er een bruggetje gemaakt naar wat men voor elkaar kan betekenen. De groep is erg enthousiast. De middag wordt dan ook afgesloten met een afspraak. GGZ Nederland, IIMHL en ZonMw willen met elkaar in overleg om te kijken hoe zij elkaar kunnen versterken. IIMHL voorzitter Fran Silvestri sluit de dag af met de woorden: “Zie je wat er gebeurt als mensen samenkomen? Dan verandert er wat. Luister naar elkaar, dán kun je dingen echt veranderen.”

Meer informatie

GGZ Nederland is de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg

Zoeken in publicaties

Zoek naar een specifieke term
Vul minimaal 3 karakters in.