HET BEGIN VAN
EEN SNEEUWBAL
Jacobine Geel, Voorzitter GGZ Nederland

Het belang van samenwerking komt vandaag voortdurend en aan elke tafel naar voren. Misschien zitten aan die tafels nog niet álle relevante partijen, maar het begin is er zeker en de gesprekken waren erg nuttig. Er is betrokkenheid op de inhoud, we wíllen samenwerken.

Wat deze middag ook opviel is dat ieder van ons verder moet kijken dan zijn neus lang is. En we moeten lef tonen! Niet alles is met strafrecht op te lossen, en niet alle zorg en aandacht hoeft te komen van professionals. Zijn de buren bijvoorbeeld niet eens te betrekken bij het versterken van iemands netwerk? Daarnaast moeten we echt te rade gaan bij mensen die ervaringsdeskundig zijn. Want wat door een professional als zorg bedoeld is, kan door de ontvanger ervan zomaar eens worden ervaren als bedreigende bemoeizucht. Leer luisteren!

Iedereen die hier aanwezig is vindt dat het niet bij deze ene ontmoeting kan en mag blijven. Ons gesprek begint pas, en zo is het. Hier in het noorden wordt dit gesprek voortgezet als een belangrijke vernieuwing in het werk van alledag. En inzichten die we hier hebben opgedaan nemen we mee als belangrijke input voor het landelijke waardenetwerk ‘Veilige samenleving’. Bovendien zullen we meer bijeenkomsten als deze organiseren. Eindhoven heeft al aangegeven interesse te hebben. Heel mooi! Laten we zeggen dat dit het begin is van een sneeuwbal.

Meer informatie

GGZ Nederland is de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg

Zoeken in publicaties

Zoek naar een specifieke term
Vul minimaal 3 karakters in.